x
大埔鷺鳥遭活捉 警稱人手不足 拒加強巡查

大埔鷺鳥遭活捉 警稱人手不足 拒加強巡查

內容: 

(獨媒特約報導)上月初,大埔運頭角里鷺鳥林發生3宗捕捉鷺鳥事件。大埔區議會今日(7月7日)跟進事件,區議員連桷璋要求警方及漁護署加強巡查,惟警方即以人手不足為由拒絕,更稱未有資源設專隊處理。連反駁指警方設有動物調查專隊,區議員林名溢亦指「你泊架警車都震懾到啦」。埔向天晴陳蔚嘉指「鷺鳥係大埔嘅標誌」,炮轟警方「搵一兩個人巡邏係咪咁難」,「尊重生命嘅就幫幫手啦」。

6月3宗捉鷺案 連桷璋:有人貪其「補身」

今年6月初,大埔8天內發生3宗捕捉鷺鳥的事件。有街坊於6月2日在廣福道與運頭角里交界的鷺鳥林,目睹一名男子一手持膠袋,一手捉起白鷺,遂上前喝止,該男子解釋「捉嚟養而唔係捉嚟食」,並放走白鷺。大埔區議員連桷璋的助手亦於6月9日,發現一名中年男子捉著白鷺雙翼,在林村河邊行走,未幾自行放走白鷺。

連桷璋指「捉鷺人」當時手持膠袋,「走嗰時仲要係面露猙獰嘅笑容」,更有街坊證實「捉鷺人」是直接「走人」。連猜測有人捉鷺鳥是貪其「補身」,有商鋪曾向他表示目睹一名婆婆捉鷺鳥,更承認「捉返去係為咗補身」。連要求警方及漁護署加強於廣福道及運頭角里巡邏。

無標題
大埔區議員連桷璋

警稱須平衡人手:睇邊樣較影響民生

大埔警區指揮官李國忠以人手不足為由拒絕,更指現時並未有設立專隊處理相關情況,暫時未有拘捕涉案人士。連反指警隊早己設立殘酷對待動物案件專責調查隊。埔向天晴陳蔚嘉則表示,對警方的回應失望,「警方就話打999,但啲人捉得(鷺)嚟幾分鐘就食咗啦」,指老一輩人「諗住背向天嘅就一定食得」,認為警方必須加強巡邏,起阻嚇作用,「搵一兩個人巡邏係咪咁難」,「尊重生命嘅就幫幫手啦」。

無標題
埔向天晴陳蔚嘉

李國忠回應時,稱「警方每日都有好多毒品、黑社會、行劫、騙案的工作」,人手需作平衡,「睇邊樣影響民生較嚴重」而作取捨。連桷璋即指大埔人關心白鷺,要求警方加派人手。林名溢則指警方常稱人手不足,「我就求證唔到,但你泊架警車喺度都震懾到啦」。

無標題

新民主同盟周炫瑋表示警方的回應奇怪,「有動物專隊專門調查虐待動物案,但又將毒品撈埋一齊講」,「要毒品調查科兼任,咁就唔係專隊啦」。新民主同盟胡耀昌則解釋,現時動物調查科成員由其他嚴重罪案的警務人員組成,須兼顧其他工作,但亦反映警方查案準則為「你哋想查先去查」,「呢個就係點解動保團體一直要求有專門嘅動物警察」,更諷警方稱「無人手」,「但係好多人都覺得你哋有無限資源喎」。李國忠即指人手編制關乎整個警隊運作,並非由單一警區決定。

漁護署濕地及動物護理主任(執法)葉善行指,於6月9日至6月28日期間,總共於運頭角里及林村河一帶巡邏21次,「差唔多每日都去」。