x
李宇軒親筆信稱已反省、籲家人「收手」 妹質疑被逼寫悔過書 拒受威嚇沉默

李宇軒親筆信稱已反省、籲家人「收手」 妹質疑被逼寫悔過書 拒受威嚇沉默

內容: 

(獨媒報導)12名港人被扣留中國境內至今第92天,部分家屬陸續收到被關柙親人的來信。其中被以《國安法》拘捕、29歲的「香港故事」成員李宇軒,在信中表示自己已反省,並籲為他開設專頁「Andy is Missing」向國際求援的妹妹「咪繼續搞,好收手喇」,又謂「我就係人辦,千祈唔好搞到好似哥哥咁,到時後悔都嚟唔切」。李宇軒妹妹接受《獨媒》訪問指,不相信此乃哥哥的真心說話,認為可見哥哥被中共視作較大的威脅,「想hold住我哥做人質嚟叫我收聲」。惟她強調自己不會停止發聲,籲外界繼續關注12港人情況,「令中共知道佢唔係可以為所欲為」。

IMG_9681
IMG_9682
李宇軒親筆信(受訪者提供)

收信感安心 惟質疑洗白看守所不人道對待

「Andy is Missing」專頁今公開李宇軒寫給家人的信,信中李宇軒表示「喺倉度生活得都算OK,無俾人蝦無俾人打」,又提到「有三餐食,有熱水沖涼」、「有病可以睇醫生」,也有請律師作法律諮詢,「而家都理解中國內地呢邊嘅法律程序,律師嚟緊都會喺庭上面幫我辯護」。信中又叫妹妹「咪繼續搞,好收手喇」,稱自己已經反省、看清形勢,「再搞落去係無前途嘅」,「我就係人辦,千祈唔好搞到好似哥哥咁,到時後悔都嚟唔切」。

李宇軒妹妹表示,此前一直未收到信,曾想過是哥哥不肯寫虛假的內容。直至周五(20日)收到信,「認到佢嘅字跡,第一下係安心嘅,至少佢有一隻右手function緊先啦」。

與其他被扣柙港人的信相似,李宇軒的信也強調現時生活安好。李小姐質疑一切都是「喺個模板度抄出來,點對點回應返外界的質疑同要求」,實質卻是「洗白」看守所內的不人道待遇: 「既然裡面情況咁好、咁人道,咁你咩事唔畀律師見人呢?」

MR-6us7FzvbDDsdwwl7WhpG3TdjtBaX6pRj3z6UY988
李小姐(網上截圖)

信中稱已反省兼警告「收手」 妹批被逼寫悔過書 不會噤聲

李宇軒的來信,特別指名李小姐「咪繼續搞,好收手喇」,又表示已反省及看清形勢,籲李小姐「千祈唔好搞到好似哥哥咁」。李小姐坦言,不相信乃哥哥自願所寫,感覺是當局「逼他寫悔過書」、「係文字版『拍片認罪』」。

她認為,這信相較其他家屬的措辭強烈、直接,是因為背負《國安法》罪名的哥哥被當局視作威脅,加上自己又從事國際戰線的工作,引起當局注意,故要恐嚇、警告自己,「想hold住我哥做人質嚟叫我收聲」。

但李小姐強調,並不會因此而收手:「佢越係叫你收手就越唔可以收手,因為佢就係唔想咁多關注,冇人關注佢就做乜都得」。她坦言現時「冇得揀」,只能繼續發聲,希望當局因此「唔可以對佢太差」,「令中共知道佢唔係可以為所欲為」。她在專頁也表示:「如果中共認為這能令李宇軒妹妹沉默,他們就是再一次錯誤理解香港人抗爭的理由。」

無宗教信仰李宇軒稱「有祈禱」 妹:可能受很大壓迫為自己找出口

李小姐說,雖然信中多處明顯違反哥哥意願,但仍有一些內容符合真實情況,例如哥哥普通話的確「好麻麻」,也相信他對家人的慰問出自真心。

而信末李宇軒提到「每日都有祈禱」、「知道神會一路陪住我行呢段路」,又指「神都會保守同祝福你哋」,李小姐透露,哥哥並無宗教信仰,平時也不會說這種話,但「可能佢入面情況真係好差、受咗好大壓迫,精神上完全冇寄託之下就用咗祈禱去為自己搵一個出口」。

雖然終於收到來信,但李小姐仍然擔心哥哥的狀況:「佢成封信都冇提及叫我哋放心,只係叫我哋出面的人平安」。哥哥被扣留至今三個月,她仍然想對他說:「唔好放棄,出面都仲有好多人關注緊同支持緊你」。

版權: